Wol vilten

Als het aankomt op vilten dan zijn er natuurlijk ontelbaar veel mogelijkheden. Dit maakt het dan ook zo’n leuk materiaal om mee aan de slag te gaan! Wij zorgen ervoor dat je door middel van een van onze wol vilt workshops zelf je eigen creatie kan vilten. Goed, maar wat houd dat nu in en wat zullen we tijdens deze wol vilt workshops allemaal behandelen? Om hier antwoord op te krijgen zal je snel verder moeten lezen!

Wol vilten is echt al ontzettend oud, maar dit maakt het niet minder effectief. De vilt is vaak gemaakt van vacht van het schaap.

Felted Sheeps Wool

In de meeste gevallen zal je bij wol vilten gebruik maken van de natte wol vilt techniek.Hierbij maken we gebruik van warm water, zeep en wrijftechnieken. Hierdoor gaat de wol in elkaar haken en uiteindelijk sterk aan elkaar hangen. Zo ontstaat vilt. De mogelijkheden van vilten zijn enorm divers. Van mooie kragen, tot een prachtig vloerkleed, een betoverende lapkap, enz. Ook leren hoe jij wol kunt vilten? Dan ben je bij onze wol vilt workshops op de juiste plek aanbelandt!

Leer ook wol vilten – wol vilt workshops

Dankzij de wol vilt workshops die je bij ons kunt volgen zal ook jij deze oeroude techniek onder de knie kunnen krijgen. Het volgen van wol vilt workshops is natuurlijk ontzettend leuk om te doen. Je gaat zelf, of in een groepje, aan de slag met het wol vilten. Ook een uniek idee om bijvoorbeeld te doen met het bedrijf! Dan kan je 1 groot gezamenlijk werk maken als een uniek teambuildingmoment. De workshops zijn toegankelijk voor iedereen die over een goeie basis fysiek beschikt daar vilten ook soms wat intens kan zijn. Neem anders eens een kijkje bij ons op de site om zelf te zien wat er allemaal aan bod zal komen tijdens de wol vilt workshops. Wol vilten, nog altijd één van de leukste technieken die je maar kunt leren!

Felted Sheeps Wool

Wat is Wol vilten?

Het manier van vilten dat ik vooral gebruik, is natvilten. Hierbij gebruik je warm water, natuurlijke zeep dat wordt aangebracht op lagen wol dat door continue wrijving en duwen ervoor zorgt dat de wolvezels in elkaar gaan haken waardoor een stuk textiel ontstaat. Niet alle vezels zijn makkelijk te vilten. Ik gebruik vooral schapenwol (het Roemeense Tsurkana, Blue Faced Leicester, Drenths, Racka, Spelsau,...). De wol koop ik ofwel rechtstreeks van de herder (Tsurkana) ofwel bij Wolkol, die dezelfde ethische waarden heeft rond mens en dier. Af en toe gebruik ik ook Alpaca en Mohair, beiden superzacht.

Historiek van de wol

In Nederland en Belgie werden schapen gedomesticeerd rond 5000 v. Chr. Het waren vooral de Romeinen die het houden van schapen verspreidde in Europa. Schapen werden gehouden voor de wol, het vlees en de melk. Wol had in Belgie Een belangrijke rol in de textiel industrie. In de 12e en 13e eeuw, werd ruwe wol geimporteerd naar de Vlaamse steden, zoals Ieper en Gent. Daar werd de wol geverfd en behandeld tot textiel.

Van schaap tot wol

Oorspronkelijk werden schapen niet geschoren. Dit hoefde ook niet. Schapen ruiden toen. Dit betekent dat in de lente de wol losser kwam te zitten en zo kon losgetrokken worden eerst met de hand of later met een bronzen kam. Door de manier waarop schapen werden gefokt (selectief fokken), begonnen soorten niet langer te ruien en zo kwam het scheren tot stand. Het scheren is nu een must vroeg in de lente, aangezien hun vacht zou blijven groeien en verzwaren en ook kan zorgen voor maden. Dit alles zou een nefaste gevolgen hebben op de gezondheid van het schaap. Een slechte gezondheid van het schaap is ook duidelijk op te merken in de wol. Tegenwoordig worden schapen geschoren met een elektrisch apparaat. Toch vind ik het fijn om te weten dat de Tsurkana wol die ik aankoop, nog worden geschoren met de schaar. De herder is er van overtuigd dat dit de meest zorgzame manier is van scheren voor het schaap met minst risico op wonden. Toch moet ook gezegd worden dat ik ook al schapen zag geschoren worden met een scheermachine en dat ook dit met de nodige zorgzaamheid gebeurde. Afhankelijk van het gebruik van de wol, wordt deze gewassen, gekaard (gekamd) en soms ook gekleurd. Ik gebruik voornamelijk de ruwe wol. Meestal was ik deze niet (behalve als die echt heel vuil is) maar haal ik de stukjes vuil er met de hand uit. Veel van het vuil komt uit de wol bij het viltproces.

Natvilten van de wol

Wolvilten is mogelijk dankzij de eigenschappen van de wolvezels. Op de vezels, zitten er microscopische haakjes, deze zijn elastisch. Ze zijn niet hol maar kunnen wel veel vocht opnemen. Door deze eigenschappen kunnen de vezels in elkaar klitten en blijven ze in elkaar na het proces van wol vilten. Wanneer wol droog is, is er amper contact tussen de vezels. Door de wol nat te maken verdwijnt de lucht tussen de vezels, waardoor de vezels dichter bij elkaar komen en de haakjes in elkaar gaan. Door lauw water en zeep toe te voegen gaat de wol nog meer in elkaar klitten. Door wrijving, duwen rollen wordt de wol gevilt

Wolvilten/ stap per stap

Ik kan je aanraden buiten te vilten. Je gebruikt veel water dus het kan nogal een rommeltje worden.

Er wordt gevilt op noppenfolie. Hierop mag de wol neergelegd worden. Als je een vacht wilt vilten, moet je op de onderkant gekaarde wol in laagjes over elkaar gaan leggen. Maak je iets anders, zoals een kussen, hou dan rekening met een krimp van ongeveer 30%. Wol krimpt namelijk tijdens het vilt proces.

Je volgende stap is de wol natmaken met zeepwater. Gebruik bij het vilten een natuurzeep. Het volledige stuk dient natgemaakt te worden. De wol moet door en door nat zijn aangezien droge wol moeilijk vilt.

Eens de wol goed nat is, leg je hierboven ook een stuk noppenfolie. Nu ga je de wol goed aandrukken. Niet wrijven maar drukken. Anders ga je de vezels loswrijven en wordt het niet gevilt. Eens je de wol goed hebt aangedrukt, kan je zacht beginnen wrijven. Heel voorzichtig omdat de vezels op dit moment nog steeds fragiel zijn.

De volgende stap is om stilaan harder te wrijven. Dit gebeurt over de hele vacht. Dit moet je doen tot je voelt dat de wol vezels al wat samenhang vertonen. Wees echter voorzichtig omdat het geheel nog steeds fragiel is.

Als je voelt dat er wat samenhang is, gaan we over naar de volgende stap. Met de noppenfolie, boven en onder, moet het geheel nu voorzichtig opgerold worden. Je verpakt het geheel in een handdoek en gebruikt repen stof of veters om het pakket samen te binden. Nu ga je rollen. Aan de vier kanten rol je voor een aantal minuten. Daarna ga je het pakket openen en kijk je hoe de vacht is geevolueerd. Hierna ga je de vacht oprollen langs de andere kant. Je doet dit voor alle kanten van je vacht. Je blijft dit doen totdat je voelt dat je vacht volledig is vervilt. Hoe langer je vilt, hoe steviger. Is dit een vacht om op de grond te liggen, dan zorgt je dat het stevig gevilt is.

Hierna ga je de vacht uitspoelen, zodat zand, zeep verwijderd worden. De vacht kan ook op een koude wolwas, maar opgelet omdat er soms nog eens een krimp kan voorkomen.

Wil je meer weten over vilten? Volg dan een workshop en check de webshop voor toekomstige evenementen. Voor specifieke vragen of wensen, kan je mij steeds schrijven op [email protected] of via facebook @ruthscorner.be